ÇETİN ALTAN’DAN LİMONATA TARİFİ
...
" Yaşamında hiç limonata içmemiş biri,
limonatayı çok pahalı bir serinletici sanabilir. Oysa çok ucuz bir
serinleticidir. Bir bardak suya bir çorba kaşığı toz şekeri döküp, iyice
karıştırdıktan sonra, üstüne doğru dürüst sıkılıp çay süzgecinden geçirilmiş, yarım
limon suyu eklersin... Ve hepsini karıştırırsın.
Bardak, görkemli ve uzunca bir bardaksa,
yarım yerine bir limon sıkar, bir çorba kaşığı toz şekerini de, iki çorba
kaşığı yaparsın...
Bir limonata, dişleri donduracak kadar mı
soğuk olmalıdır?
Hayır, bardağın çevresine hafif bir buğu
yalazlanması yapacak kadar soğuk olmalıdır.
Ayrıca bardağın içine kalıp buz atılmalı
mıdır?
Hayır, gerekiyorsa bir tatlı kaşığı
dövülmüş buz atılmalıdır.
Yarım tekerlek bir limon dilimi, bardağın
kıyısına mı takılmalıdır, yoksa içine mi konmalıdır?
Bardağın kıyısına konduğu zaman, daha
dekoratif olur; dileyen, limonun kokusunu daha keskin duymak isterse, bardağın
kıyısına takılmış yarım dilimi bardağın içine atabilir.
İyi bir limonata yapmaya bu kadarı yeter
mi?
Yetmez.
Çentilmiş limon kabuğuyla bir sap taze
naneyi de, önce limonatanın içinde kısa bir süre tutup, sonra hepsini süzmek
gerekir.
Böyle bir limonata ultra süper bir
zenginlik sorunu mudur?
Hayır, sadece bir yaşam sevgisiyle, bir
yaşam zevki sorunudur.
Bu, çok önemli midir?
Bir kez gelinip, bir kez geçilen dünyayı,
en sade koşullar içinde dahi, ıskalamamanın göstergesi olduğu için, çok
önemlidir."
...
22 TEMMUZ 2012 TARİHLİ
MİLLİYETGAZETESİNSEKİ “ŞEYTANIN GÖR
DEDİĞİ” KÖŞESİNDEN…