2 Eylül 2012 Pazar

ELİF ŞAFAK’TAN AŞURE TARİFİ


Öykülerde, romanlarda satır aralarındaki yemek tariflerini sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Bugünkü tarif Elif Şafak'tan....





ELİF ŞAFAK’TAN AŞURE TARİFİ
       “ Çocukluğu ve ilk gençlik yılları boyunca Mustafa Kazancı aşureyi bütün tatlılara üstün tutmuştu. Eğer o korkunç Amerikan fast-food ürünleri, yeme alışkanlıklarını hepten bozmamışsa en sevdiği tatlının onu buzdolabında kase kase beklediğini görünce kim bilir nasıl sevinecekti. Belki de aşure sayesinde yitirdiği o aile sıcaklığını yeniden edinecekti. Hayat burada hala aynıymış ve bıraktığı yerden devam edebilirmiş gibi.
        Aşure devamlılığın ve istikrarın simgesiydi; ne kadar sarsıcı, nasıl vahim olursa olsun, her fırtınadan sonra elbet gelecek olan güzel günlerin, açacak güneşin simgesi.
        Gülsüm Nine malzemenin çoğunu bir gün önceden suya basmıştı, şimdi de pişirmeye hazırlanıyordu. Dolabı açıp koca bir kazan çıkardı. Aşure pişirmek için mutlaka kazan gerekirdi.
Malzeme:
½ bardak fasulye
1 bardak buğday
1 bardak pirinç
3 bardak su
1/3 bardak kuru üzüm
1/3 bardak kuru incir
1/3 bardak kuru kayısı
½ bardak portakal kabuğu
½ bardak kabuğu soyulmuş badem
½ bardak antepfıstığı
½ bardak çam fıstığı
½ bardak fındık
1 ½ bardak şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
2 çay kaşığı tarçın
½ bardak nar
2 çay kaşığı gül suyu
Hazırlanması:
Malzeme bir gece önceden ayrı kaplarda suya basılır. Fasulyeler bir kaba konup bir gece soğuk suda bekletilir. Buğdayla pirinç iyice yıkandıktan sonra suya basılır. İncirler, kayısılar ve portakal kabukları ½ saat sıcak suda bekletilir sonra süzülür ve süzülen su saklanır; kıyılır, kuru üzümle karıştırılıp bir kenara konur.
Pişirmesi:
    Fasulyeler soğuk suya konur. Yumuşayana kadar, yaklaşık bir saat kaynatılır. Bu arada 2.5 litre su kaynatılıp içine buğday ve pirinç atılır, kısık ateşte ara sıra karıştırarak yumuşayana kadar, yaklaşık bir saat pişirilir.
     Meyvelerin saklanan suyu, şeker, dövülmüş fındık, çam fıstıkları kazana eklenir ve sürekli karıştırılarak orta ateşte kaynatılır. 30 dakika kadar. Karışımın helmelenmesi beklenir. Vanilya, kuru üzüm, incir ve kuru kayısı eklenerek 20 dakika daha sürekli karıştırılarak kaynatılır. Altı kapatılıp gül suyu eklenir. Aşure bir saat kadar oda sıcaklığında bekletilir. Üzerine tarçın serpilir, soyulmuş badem ve narla süslenir.”

BABA VE PİÇ /SAYFA: 281-282
METİS YAYINLARI
ELİF ŞAFAK

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...