1 Eylül 2012 Cumartesi

ORHAN VELİ KANIK’TAN MAYONEZLİ LEVREK TARİFİ


Kimi romanlarda, öykülerde büyük yazarlar yemekten de söz eder... Okurken karşıma çıkan bu tarifleri bundan böyle bloğumda sizlerle paylaşacağım...
İşte ilk yemek tarifi Orhan Veli'den...




ORHAN VELİ KANIK’TAN MAYONEZLİ LEVREK TARİFİ
“Şu yemek denilen şey de tuhaf bir şey. İnsanlar neler icat etmişler! Düpedüz ot yemek, yahut çiğ çiğ et yemek dururken neler çıkarmışlar ortaya! Balığı denizden tutacaksın. Başka çeşidi olmaz, levrek olacak. Ateşi yakacaksın, suyu kaynatacaksın, levreği içine atacaksın, haşlandıktan sonra çıkaracaksın, bir tabağa koyacaksın, soğutacaksın, başka bir kabın içine tavuktan çıkan yumurtayı kıracaksın, başlayacaksın çalkalamaya, yumurta hep aynı tarafa doğru çalkalanacak, bir yandan ince ince zeytinyağı dökeceksin, zeytinyağı iplik gibi dökülecek. Zeytinyağının da hikayesi ayrı: Zeytini daldan koparacaksın, ezeceksin, yağını alacaksın. Mutlaka zeytin olacak. Fındık olsa olmaz, susam olsa olmaz, pamuk olsa olmaz, zeytin. Zeytinyağı iplik gibi dökülecek. Yumurtayla zeytinyağı koyulaştı mı biraz, limon damlatacaksın. Onun da kararı var. Fazla damlatırsan kesiliverir. Yumurtayla zeytinyağı kıvamını bulunca bir kaşıkla onu soğumuş levreğin üstüne gezdireceksin. Oldu mu sana mayonezli levrek? Kim bilir belki de olmadı. Olmazsa olmasın, ahçı değilim ya!"


Orhan Veli
" İşsizlik" adlı öyküden kısa bir alıntı...

Hoşgör Köftecisi/ Yapı Kredi Yayınları Haziran 2012
Sayfa: 34

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...