Klasik Türk Kahvesi:
Dünyanın en ince çekilmiş kahve
çekirdeklerinin cezve içinde su ile karıştırılması ile yapılan, köpüklü ve sert
bir kahvedir. Türk kahvesinin sunumu da içimi de özel bir ritüel ile yapılır.
Mırra:
Şanlurfa, Diyarbakır ve Mardin
yöresinde yaygın olan Mırra önemli konuklara sunulan çok sert bir kahve
çeşididir. Mırra denilince kahve ne kadar acı ise sohbet o kadar tatlıdır. Mırra
çabuk içildiğinde damağı yakar, yavaş içilince de çabuk soğur ve tadı kaçar.
İkram eden kişinin sağ elinde kahve ibriği, sol elinde ise özel bir şekilde yapılmış
iki adet fincan bulunur. Büyükten küçüğe doğru kişi başına iki kez verilerek
tüm odadakilere dağıtılır. İki yudumda içilmesi gereken Mırra’nın fincanı,
kesinlikle yere koyulmamalıdır. Aksi takdirde ev sahibine bir koç, bir tay ya
da bir kaç kilo kahve alma cezası verilir.
Kül Kahvesi:
Aslında bu yöntem Türk Kahvesinin
asıl yapılış şeklidir. Ancak zamanla evlerde mangal kullanımı bittiği için, bu
hazırlama yöntemi de ortadan kalkmış. Mangal külü üzerinde yapılan kahvenin
tadı da kokusu da bir başkadır.
Menengiç Kahvesi:
Menengiç bitkisinin meyvelerinden
yapılan ve son derece yararlı kabul edilen bu kahve, Türk kahvesi gibi cezvede
pişirilir. Fakat su yerine süt ile beraber hazırlanır. Ülkemizde Çitlembik, bittim,
çedene, menengiç; gibi adlarla anılır ve Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu
bölgelerinde yaygındır.
Cilveli Kahve:
Manisa yöresine özgü olan eski
bir Türk kahvesi türüdür.Osmanlı zamanında evlenme çağındaki kızların
görücülerine pişirdikleri bir kahve türü olduğundan ismini de buradan
almıştır.Farkı ise köpüğün üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş
bademdir.Bazen,bademin üzerine çeşitli baharatlarda eklenir.Kahve yanında
servis edilen kaşık ile badem katmanı yenir.
Süvari Kahvesi:
Genel olarak şekersiz olarak
hazırlanan ve fincan yerine çay bardağı ile servis edilen bir kahvemizdir. Ege
taraflarında “süvari” Akdeniz’de Tarz-ı Hususi diye adlandırılır. Genelde sade
yapılması sunum şekli ve az köpüklü oluşu onu klasik Türk kahvesinden ayrılır.
Anadolu’da kahvesiyle meşhur tarihi kahvehaneler hala var.
Onlardan biri de Sivas’taki ''Çerkez'in Kahvesi''…
Sivas'ta tescilli, 70 yıllık kültür kahvesinde, geniş
fincanda yapılan ve çok sayıda müdavimi bulunan Türk kahvesinin sırrı,
pişirenlerden bile sır gibi saklanıyor.
Çerkez'in Kahvesi |
Sivas'ta faaliyet gösteren ''Çerkez'in Kahvesi''nde Osmanlı
döneminde başlayan kahvehane kültürü günümüzde de yaşatılıyor. Kâğıt oyunları
ve okeyin yasak olduğu 70 yıllık kahvehanede, sadece Türk kahvesi, çay, nargile
ve su satılıyor.
İş yerinin sahibi Ömer Yıldız, babasından devraldığı
kahvehanenin 70 yaşında olduğunu ve 10 yıl önce marka tescil belgesi
aldıklarını söyledi.
Sadece bu kahveden içmek için şehir dışından Sivas'a
gelenlerin olduğunu ifade eden Yıldız şöyle devam etti: ''Bağımlılık yapan
kahvemizin sırrı, kahvenin cinsi, çekilmesi ve kavrulmasında gizli. Kahveyi
nereden aldığımı, nasıl kavurduğumu ve çektiğimi kimseyle paylaşmıyorum.
Ustalarımız, sadece pişiriyor, kıvamı ve lezzeti kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Ustalık pişirilmesinde değil, kahvenin hazırlanışında. Çok sayıda kişi
kahvemizi taklit etmeye çalıştı ama bir türlü kıvamı tutturamadılar.''
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder