10 Temmuz 2012 Salı

POSALI BESİNLER KOLON KANSERİNDEN KORUYOR



Prof. Dr. Ağalar, ''Posadan zengin gıdalarla beslenmek ve uygun tarama testleri ile kolon kanserinden korunmak mümkün olabilir'' dedi.


Anadolu Sağlık Merkezi genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar, önerilenden fazla et tüketmemenin, posadan zengin, yağdan fakir gıdalarla beslenmenin, egzersiz yapmanın ve uygun tarama testlerinden geçmenin kolon kanseri riskini azaltacağını bildirdi.
Ağalar, yaklaşık yüzde 90'ı kalın bağırsaktaki iyi huylu tümörler nedeniyle başlayan kolon kanserinin ortaya çıkmasında, genetik faktörlerin rolünün diğer kanser türlerine göre daha fazla olduğunu kaydetti.
Yapılan araştırmalara göre, bir insanın ömrü boyunca kolon kanserine yakalanma riskinin yaklaşık yüzde 5,5 gibi bir rakam olduğu söyleyen Ağalar:
''Ancak, ailesinde kolon kanseri ya da bağırsaktaki tümör öyküsü olanlar, 50 yaşın üzerindekiler, ülseratif kolit ve crohn hastalığı olanlar, batı toplumlarında görülen beslenme alışkanlığı, işlenmiş gıda ile fazla et tüketenler, aşırı kilolular, sigara içenler ile hareketsiz yaşam süren kişilerde hastalığın görülme riski artıyor''  dedi.
     ( A.A.)

Posalı Yiyeceklerin faydaları:

* Posa bakımından zengin beslenmenin karaciğerde fazla enerjinin açığa çıkmamasına ve boş yere kullanılmasına engel olduğu bir araştırma tespitidir.

* Posanın kalın barsakta amonyağı bağlayıcı özelliği olduğu ve bu şekilde kan ve idrar amonyağını da düşürdüğü belirtilmektedir.

* Posaca zengin diyet safra taşı oluşumunu önleyici etki gösterir.

* Safra kesesinde fazla oranda kolesterol oluşu taş oluşumuna neden olur. Posaca zengin yiyeceklerle beslenmede ince ve kalın barsakta büyük bir jel ağı meydana gelir. Bu da safra yağ asitleri ve yağların barsaktan geri emilmesini engelleyerek safra taşının meydana gelmesini önlemiş olur.

* Posa bakımından zengin diyetin pankreas hormonlarını etkilediği görülmüştür. Bu yüzden şeker hastalığı olanlara posalı besinler önerilmektedir.

* Posalı besinler dışkıyı yumuşatıcı özelliğiyle kabızlık ve basur gibi proplemlerde yararlıdır.

* Meyvelerin posalı yenmesi doğal diş temizleyici görevi yapar ve diş taşlarının oluşumunu önler.

* Posalı besinler kalp damar sağlığı için önemlidir.

* Posalı yiyecekler düzenli yenildiğinde, vücudu zararlı maddelerden temizlemeye yardım eder.

* Yulaf, arpa, pirinç kabuğundaki posa karaciğerde kolesterol sentezini önleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde rol oynar.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...