Prof. Dr. Ağalar, ''Posadan zengin gıdalarla beslenmek ve
uygun tarama testleri ile kolon kanserinden korunmak mümkün olabilir'' dedi.
Anadolu Sağlık Merkezi genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Fatih
Ağalar, önerilenden fazla et tüketmemenin, posadan zengin, yağdan fakir
gıdalarla beslenmenin, egzersiz yapmanın ve uygun tarama testlerinden geçmenin
kolon kanseri riskini azaltacağını bildirdi.
Ağalar, yaklaşık yüzde 90'ı kalın bağırsaktaki iyi huylu
tümörler nedeniyle başlayan kolon kanserinin ortaya çıkmasında, genetik
faktörlerin rolünün diğer kanser türlerine göre daha fazla olduğunu kaydetti.
Yapılan araştırmalara göre, bir insanın ömrü boyunca kolon
kanserine yakalanma riskinin yaklaşık yüzde 5,5 gibi bir rakam olduğu söyleyen
Ağalar:
''Ancak, ailesinde kolon kanseri ya da bağırsaktaki tümör
öyküsü olanlar, 50 yaşın üzerindekiler, ülseratif kolit ve crohn hastalığı
olanlar, batı toplumlarında görülen beslenme alışkanlığı, işlenmiş gıda ile
fazla et tüketenler, aşırı kilolular, sigara içenler ile hareketsiz yaşam süren
kişilerde hastalığın görülme riski artıyor''
dedi.
Posalı Yiyeceklerin faydaları:
* Posa bakımından zengin beslenmenin karaciğerde fazla
enerjinin açığa çıkmamasına ve boş yere kullanılmasına engel olduğu bir
araştırma tespitidir.
* Posanın kalın barsakta amonyağı bağlayıcı özelliği olduğu
ve bu şekilde kan ve idrar amonyağını da düşürdüğü belirtilmektedir.
* Posaca zengin diyet safra taşı oluşumunu önleyici etki
gösterir.
* Safra kesesinde fazla oranda kolesterol oluşu taş
oluşumuna neden olur. Posaca zengin yiyeceklerle beslenmede ince ve kalın
barsakta büyük bir jel ağı meydana gelir. Bu da safra yağ asitleri ve yağların
barsaktan geri emilmesini engelleyerek safra taşının meydana gelmesini önlemiş
olur.
* Posa bakımından zengin diyetin pankreas hormonlarını
etkilediği görülmüştür. Bu yüzden şeker hastalığı olanlara posalı besinler
önerilmektedir.
* Posalı besinler dışkıyı yumuşatıcı özelliğiyle kabızlık ve
basur gibi proplemlerde yararlıdır.
* Meyvelerin posalı yenmesi doğal diş temizleyici görevi
yapar ve diş taşlarının oluşumunu önler.
* Posalı besinler kalp damar sağlığı için önemlidir.
* Posalı yiyecekler düzenli yenildiğinde, vücudu zararlı
maddelerden temizlemeye yardım eder.
* Yulaf, arpa, pirinç kabuğundaki posa karaciğerde
kolesterol sentezini önleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde rol oynar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder