16 Haziran 2012 Cumartesi

LEBLEBİLİ – PEKMEZLİ HELVA


LEBLEBİLİ – PEKMEZLİ  HELVA


Bugün mübarek Miraç Kandili… Öncelikle herkesin kandilini kutluyorum. Kandillere özgü en güzel adetlerimizden birisi de tatlılar yapıp komşularınızla ve akrabalarımızla paylaşmaktır. En çok da helva yapılır kandillerde. Ben de sizlere farklı bir helva tarifi vereceğim. Şimdiden afiyet olsun.



 4 kişilik
Malzemeler:
1,5 su  bardağı un
150 gr tereyağı veya margarin
1 çay bardağı pekmez
2 çay bardağı su
Yarım çay bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı leblebi tozu
Yapılışı:
Unu tencereye alıp tahta kaşıklı kısık ateşte sürekli karıştırarak rengi değişinceye kadar kavurun. (unu fotoğraftaki helvanın rengine bakıp sakın yakmayın. Koyu renk pekmezden kaynaklanıyor. Unu rengi hafifçe değişene kadar kavuruyoruz)unu kavurduktan sonra iki kaşık leblebi tozunu ekliyoruz.(leblebi tozunu leblebileri robottan çekerek elde ediyoruz). Yağı ekleyerek bir miktar daha kavuruyoruz.

 Pekmezi, suyu, toz şekeri ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Kavrulmakta olan una yavaş yavaş ekleyerek hızlıca karıştırıyoruz. Helva kıvamını alınca ateşten alıp soğumaya bırakıyoruz. Helva ılıklaşınca ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elimizle yuvarlayıp servis tabağına diziyoruz. Üzerine leblebi tozu serpiştirerek servis yapıyoruz.


Not: Alıştığımız un helvasından farklı bir lezzet, yeni şeyler denemeyi sevenlere tavsiye ederim. Üstelik içinde beyaz şeker yerine pekmez olduğu için çocuklar için daha faydalı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...