3 Haziran 2012 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ



                                                       MERCİMEK KÖFTESİ





Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı köftelik bulgur
Yarım demet maydanoz
5-6 dal taze soğan
1 avuç taze nane yaprağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 limonun suyu
2 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Mercimeği yıkayıp tencereye alıyoruz. Üzerini üç parmak geçecek kadar su koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Mercimekler yumuşayıp dağılana kadar pişiriyoruz. Suyu çok azalmışsa su ekleyebilirsiniz azar azar. Mercimekler pişince 2 bardak bulguru ekliyoruz karıştırıp altını kapatıyoruz. Kapağını kapatıp10 dk. kadar bulgurların kabarmasını bekliyoruz. Bulgur kabarınca geniş bir yoğurma kabına aktarıyoruz. Hamur koyu ve dağılır olmalı.( eğer sulu kaldıysa bir miktar daha bulgur ekleyebilirsiniz katı olduysa endişelenmeyim yağ limon hamuru sulandıracaktır)mercimek hamuruna zeytinyağı, limonu, salça ve nar ekşisini katıp birbirine yedirerek güzelce yoğuruyoruz. Kimyon, tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyerek iyice yoğuruyoruz. İnce ince doğradığımız yeşillikleri de ekliyoruz. Elimizle köfte şekli verip marulla servis yapıyoruz.


Not: Yoğururken ve köfteleri yaparken doktor eldivenlerinden kullanırsanız hamur elinize yapışmaz ve daha rahat şekillendirebilirsiniz. Ben baharatları az koydum siz isteğe göre çoğaltabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...